Veelgestelde vragen

ALGEMEEN


Wat is jive?


jive is een carpool-app die binnenkort beschikbaar wordt. De gebruikers bestaan uit drivers (chauffeurs) en jivers (passagiers). Drivers rijden zelf en kunnen via de app eenvoudig passagiers vinden die mee rijden. Ze worden hiervoor door hen vergoed. Jivers vinden vlot een rit waarmee ze goedkoop en comfortabel op hun bestemming geraken. Niet alleen verminderen we zo samen de kosten van het auto rijden, er zullen ook minder files zijn en we zorgen bovendien voor CO2-neutrale ritten door bomen te planten.


Waar is jive actief?

Momenteel is jive actief in Vlaanderen en Brussel.


Waarom zie ik maar enkele evenementen?

Omdat jive in de testfase zit, werken we momenteel enkel samen met specifieke organisatoren. Na verloop van tijd zullen er meer evenementen bij komen en zullen gebruikers ook zelf evenementen kunnen toevoegen.


Wat is de Service Fee?

De service fee dekt de organisatorische, administratieve en technische kosten van de app.


Wat is de CO2 Neutral Fee?

De CO2 Neutral Fee dekt de kosten voor het planten van bomen. Op die manier is een rit die via jive wordt gereden, volledig CO2-neutraal.


Wat zijn Coins?

Coins zijn een betaalmiddel in de app. Deze kunnen worden gebruikt om een rit mee te betalen of om rewards te kiezen in de Reward Shop. We gebruiken coins ook voor terugbetalingen wanneer een jiver de rit meer dan 24u op voorhand annuleert. Deze coins kunnen bij een volgende rit ingezet worden en er zal later ook een reward store komen.


Hoe werkt het scoresysteem?

Na elke rit kunnen de jiver en driver elkaar beoordelen door middel van een score. Ons algoritme houdt rekening met deze score bij het maken van de matches voor een rit. Gebruikers met een slechte beoordeling zullen niet meer in aanmerking komen.


Waar worden er bomen geplant?

Er wordt samengewerkt met verschillende organisaties. Zij planten bomen in België en/of ontwikkelingslanden. Jaarlijks wordt een deurwaarder gevraagd om de administratie van jive te controleren. Zo zijn de gebruikers er zeker van dat hun ritten gecompenseerd worden en dus CO2 neutraal zijn. 


Hoe kan ik jive contacteren? 

Voor vragen, opmerkingen of ideeën kan u zich richten tot info@jivetogether.be


Wie zijn de initiatiefnemers van jive?

jive werd opgericht door een team van enthousiaste jonge mensen die sterk begaan zijn met het milieu. Zij worden financieel gesteund door een Belgische familie.


Waarom werd jive opgericht?

De ontwerpers van jive stelden vast dat er meer auto’s rondrijden dan nodig. jive wilt zorgen voor minder auto’s op de baan door elke rijdende auto efficiënt te benutten. Dit is niet enkel goed voor het milieu maar zal ook de files sterk verminderen.


JIVE & CORONA


Waarom jiven tijdens de corona-crisis?

Jiven tijdens de corona-crisis wordt sterk aangeraden. Bij een jive rit ligt de kans op infectie namelijk een stuk lager dan bij het gebruik van andere vervoersmiddelen. Hieronder lees je de specifieke veiligheidsmaatregelen die voor alle gebruikers van kracht zijn.


Omdat elke driver slechts een jiver per rit meeneemt, ligt het aantal personen waarmee u in contact komt significant lager dan bij een verplaatsing door middel van het openbaar vervoer. Bovendien zal elke driver steeds dezelfde persoon meenemen of zich beperken tot een selecte groep. Zo weet u op voorhand met wie u samen rijdt en hebt u een beter zicht over zijn/haar houding tegenover de corona-maatregelen. De maatregelen rond sociale distantiëring nemen we in acht door oa. de jiver rechts op de achterbank plaats te laten nemen.


Mag jiven tijdens de corona-crisis?

Carpoolen naar het werk mag. Er staat wel een beperking op het aantal mensen dat met iemand mag mee rijden. Dit aantal hangt af van de grootte van de auto. Om te verzekeren dat alle ritten via jive reglementair verlopen, voeren we een beperking van 1 jiver per rit in.


Aan welke regels moet ik mij houden om de rit zo veilig mogelijk te houden?

Volgende regels gelden minstens zolang de maatregelen van de regering rond Covid-19 van kracht zijn:


Wat moet ik doen indien ik ziek ben?

Indien u ziek bent, is het aangewezen om zo snel mogelijk een huisarts te contacteren. Indien u te horen krijgt dat u (waarschijnlijk) besmet bent met het COVID-19 vragen wij u om ons te contacteren via info@jivetogether.be. Zo kunnen wij de juiste acties treffen om de personen met wie u een auto gedeeld hebt te contacteren.


Kan ik nog jiven na de corona-crisis?

Jive doet er alles aan om alle gebruikers op een veilige manier op hun bestemming te krijgen. We volgen de communicatie van de regering nauwgezet op en zullen ten gepaste tijde onze maatregelen evalueren in samenspraak met experts terzake.


JIVER


Hoe vind ik een rit om mee te rijden?

Door bij een evenement te kijken onder “I want to jive”, ziet u de voor u interessante ritten. Deze worden geselecteerd op basis van uw locatie, die u makkelijk kan aanpassen. Er zal niet altijd een rit beschikbaar zijn. U kan er steeds voor kiezen om een melding te ontvangen wanneer er een relevante rit geregistreerd wordt.


Wat zijn de voordelen voor mij?

Als jiver zijn de voordelen om te carpoolen legio. Zo bereikt u op een comfortabele en gemakkelijke manier uw bestemming, draagt u uw steentje bij aan het milieubehoud , vermindert u de files door niet zelf met de wagen te rijden, leert u mensen kennen, … Kortom, redenen genoeg om te jiven!


Hoeveel moet ik betalen?

Als passagier betaalt u 3 euro voor de eerste 30km. Vanaf dan betaalt u 1 euro per bijkomende, begonnen schijf van 10 km. Voor elke extra jiver betaalt u een supplement van 50% van de oorspronkelijke prijs.


Hoe kan ik betalen?

Dit kan momenteel enkel via kredietkaart.


Wat gebeurt er met mijn geld?

De vergoeding dient om de driver (chauffeur) te betalen. 10% wordt afgehouden voor de kosten van de app en het aanplanten van bomen. Zo is elke rit die via jive wordt gereden CO2-neutraal en dragen we samen een steentje bij tot een groenere wereld. 


Kan ik op een specifieke plaats worden opgehaald of afgezet?

Dit kan indien de driver (chauffeur) deze optie heeft ingeschakeld. U betaalt dan 3 euro extra. Indien u zowel op een specifieke plaats opgehaald als afgezet wilt worden, betaalt u 6 euro extra.


Hoe herken ik mijn driver (chauffeur) en voertuig?

Let steeds goed op dat u in de juiste wagen instapt. Via de app zal u een beschrijving krijgen van de wagen waarmee u carpoolt. Controleer ook altijd of de nummerplaat van de wagen klopt. Bij het instappen vraagt u best de naam van de chauffeur en checkt u of deze overeenkomt met de gegevens van uw rit in de jive-app.
vb. met twee jivers kost een rit van 50km u 7,5 euro: 5 euro voor de eerste passagier en 2,5 euro voor de tweede.


Hoe kan ik contact opnemen met mijn driver (chauffeur)?

Via de app kan u chatten of bellen met uw chauffeur


Wat als mijn driver (chauffeur) niet komt opdagen?

Wij vragen onze drivers om steeds op tijd te komen maar raden u aan om minsten 10 minuten te wachten. U kan ook contact opnemen met uw driver via de chat of de bel-optie in de app. Indien de driver onbereikbaar is en niet komt opdagen, kan u contact opnemen met onze klantendienst.


Wat kan ik doen indien ik niet tevreden ben over een driver (chauffeur)?

Na uw rit wordt u gevraagd om uw rit te beoordelen. Hier kan u aangeven hoe tevreden u was door een score te geven. Ons algoritme houdt hier rekening mee bij het maken van de matches. Drivers met een slechte beoordeling zullen niet meer in aanmerking komen.


Wat als ik mijn rit wil annuleren?

Wij raden af om uw rit te annuleren maar het kan altijd gebeuren dat u geen andere optie heeft. Annuleer de rit via de app en contacteer uw driver. De driver krijgt via de app automatisch melding van de annulatie.
Voor de specifieke voorwaarden, zie ook de “Annuleringsvoorwaarden”.


DRIVER


Hoe registreer ik mijn rit?

Door te klikken op “I want to drive”. Vervolgens klikt u op “Organize a ride”. Hierna zal u enkele gegevens over uw rit moeten invullen zoals aantal zetels, vertrekpunt, …


Wat zijn de voordelen voor mij?

Als driver heeft u heel wat voordelen om te carpoolen. Zo verdient u geld om uw kosten te dekken, draagt u uw steentje bij aan het milieubehoud, leert u mensen kennen, verkleint u de files, … Redenen genoeg dus om een jiver mee te nemen!


Hoeveel verdien ik met een rit?

Als driver verdient u 3 euro voor de eerste 30 km. Daarna krijgt u per bijkomende begonnen schijf van 10 km een vergoeding van 1 euro. Zo verdient u met een rit van 100km, 10 euro. Hier gaat nog een kleine fee af van 10% om uw rit CO2-neutraal te maken alsook om de werking van de app te ondersteunen. Per extra jiver verdient u nog eens 50% van de oorspronkelijke prijs. U verdient ook 3 euro extra voor het eventueel ophalen en/of afzetten van uw jiver op een gevraagde locatie, anders dan de door u voorgestelde opstapplaats.


Hoe ontvang ik mijn vergoeding (als driver)? 

Op het einde van de maand wordt elke driver uitbetaald en zal hij/zij de vergoeding op zijn/haar rekening ontvangen. 10% van de vergoeding wordt ingehouden voor de kosten van de app en het aanplanten van bomen. Zo is elke rit die via jive wordt gereden, CO2-neutraal en dragen wij een steentje bij aan een groenere wereld. 


Moet ik belastingen betalen op mijn vergoeding? 

Bij het bepalen van de prijs, houden wij rekening met de fiscale wetgeving. U hoeft geen aangifte te doen van de vergoeding die u ontvangt via jive.


Waar moet ik de jiver (passagier) ophalen en afzetten? 

U bepaalt zelf de locatie waar u de jiver ophaalt en afzet. Indien u dat wenst, kan u in de app de optie aanzetten om de jiver een ophaal- en/of afzetlocatie te laten kiezen. U ontvangt hiervoor 3 euro extra. Indien u de jiver zowel op een specifieke plaats ophaalt als afzet, ontvangt u 6 euro extra.


Hoe herken ik mijn jiver (passagier)? 

De jiver heeft al de nodige gegevens over uzelf en uw auto om u te herkennen: nummerplaat, merk, model en kleur. Wanneer de jiver zich aanbiedt, checkt u best zijn of haar naam en vergelijkt deze met die uit de app. Vraag ook de bestemming als dubbele controle.


Hoe kan ik contact opnemen met mijn jiver (passagier)? 

Via de app kan u chatten of bellen met uw passagier.


Wat als mijn jiver (passagier) niet komt opdagen? 

Wij vragen onze jivers om steeds op tijd te komen maar raden u aan om minsten 10 minuten te wachten. U kan ook contact opnemen met uw jiver via de chat of de bel-optie in de app. Indien de jiver onbereikbaar is en niet komt opdagen, kan u contact opnemen met onze klantendienst.


Wat kan ik doen indien ik niet tevreden ben over een jiver (passagier)? 

Na uw rit wordt u gevraagd om uw rit te beoordelen. Hier kan u aangeven hoe tevreden u was door middel van een score. Ons algoritme houdt hier rekening mee bij het maken van de matches. jivers met een slechte beoordeling zullen niet meer in aanmerking komen.


Wat als ik mijn rit wil annuleren? 

Wij raden af om uw rit te annuleren maar het kan altijd gebeuren dat u geen andere optie heeft. Annuleer de rit via de app en contacteer uw jiver. De jiver krijgt via de app automatisch melding van de annulatie.
Voor de specifieke voorwaarden, zie ook de “Annuleringsvoorwaarden”.


ANNULERINGSVOORWAARDEN


Kan ik mijn rit annuleren als driver (chauffeur)?

Kan ik mijn rit annuleren als jiver (passagier)?

VERZEKERINGEN


Is de rit via jive verzekerd? 

Zowel jiver (passagier) als driver (chauffeur) blijven verzekerd bij een carpool-rit. Er verandert dus niets ten opzichte van een normale rit. De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (B.A) vergoedt lichamelijke en materiële schade aan derden en carpoolers.


Welke impact heeft carpooling op mijn verzekering?

In het algemeen heeft carpooling geen enkele impact op uw verzekeringen. Uw jiver, uw wagen en uzelf vallen onder dezelfde verzekeringen als wanneer u geen jiver zou meenemen.


Welke verzekering heb ik nodig om te carpoolen?

Ook indien u niet carpoolt, is het verplicht om een actieve Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) te hebben. Dit is ook het geval indien u carpoolt. Om te jiven hoeft u dus geen extra verzekering te nemen.


Meer details:

Bij carpooling zijn er 4 partijen van belang, deze worden hier besproken samen met de verzekering die er op van toepassing is: